یکشنبه , ۲ اردیبهشت ۱۳۹۷
مسجد جامع خرمشهر، غریب و تنها در میان ویرانه ها. پس از آزادی

چرا بعد از آزادی خرمشهر جنگیدیم

مسجد جامع خرمشهر، غریب و تنها در میان ویرانه ها. پس از آزادی

آزادی خرمشهر در طول سی و چند سال گذشته بهترین خبری بود که مردم  آنرا در خاطره هاشان ثبت کرده اند  چرا که بعضا اینگونه می پنداشتند که آخرین بخش از خاک سرزمینمان از دست دشمن متجاوز آزاد شده  .

جنگ اما بعد از این مقطع تا چند سال دیگر ادامه یافت و این خود باعث ایجاد شبهه ای در اذهان شد که بعد از آزادی خرمشهر چه ضرورتی به ادامه جنگ بود؟

نسل ما که نگاههای کنجکاو خود را به گذشته و حال و آینده می اندازد بیشتر از دیگران عطش دریافتن حقیقت ماجرا را دارد .

پس از عزل بنی صدر و تشکیل ارتشی تشکیلاتی متشکل از نیروهای ارتش و سپاه و به پشتوانه نیروهای داوطلب مردمی  مناطق اشغالی ایران یکی پس از دیگری از دست متجاوز آزاد گشت آبادان و راه مواصلاتی به اهواز ، بستان و چزابه سپس هویزه و دشت آزادگان و در نهایت خرمشهر وشلمچه .

تصور این است که سرزمینی تحت اشغال نمانده بود اما پس از آزادی خرمشهر 4000 کیلومتر مربع شامل  قصر شیرین  ، نفت شهر درغرب و فکه در جنوب در دست عراق باقی مانده بود و این مقطعی است که سازمان ملل با صدور قطعنامه آتش بس خواستار پایان در گیری های دو کشور شد.

سازمان ملل که سابقه طولانی در طرفداری از متجاوزان هم مسلک خود در جنگ ضد مستضعفین در جهان داشت اینبار نیز بدون در نظر گرفتن حقوق طرف محق جنگ و نادیده گرفتن سرزمینهای تحت اشغال مانده پیشنهاد پایان جنگ و در گیری داد .

این البته تمام ماجرا نبود معمولا این پیشنهاد از آن رو صادر می شد تا طرف مورد تجاوز قرار گرفته در جنگ که با تجمیع استعداد خود توان بیرون راندن متجاوز را یافته بود متوقف کرده تا طرف متجاوز فرصت تجدید قوا داشته باشد .

این اتفاق بارها و بارها در تاریخ تکرار شده بود . مطالعه تاریخ معاصر ایران نیز خالی از این تجربه نبود عهدنامه ترکمنچای که امروز به لکه ننگینی بر دامان تاریخ میهن مان مانده است  داستانی اینچنین دارد  : پس از تجاوز نیروهای روسیه در جنگ جهانی دوم علما و مراجع دستور جهاد صادر کردند  ومردم در لبیک به این فرمان به جهاد با اشغالگران روسیه پرداختند جالب اینکه روسیه مجبور به عقب نشینی از تمام خاک سرزمین ایران شد  انجا بود که روسیه اعلام اتش بس کرد  تا فرصتی برای تجدید قوا بیابد فرماندهان بی تدبیر قاجار که جنگ را پایان یافته پنداشتند فراخوان نیروهای داوطلب دفاع را پایان یافته اعلام کردند و مردم نیز به شهرهای خود بازگشتند اما روسیه با تجدید قوای نظامی خود یورشی دوباره آورد و در نبود نیروی دفاعی منسجم و آماده قرارداد ننگین ترکمنچای را بر ایران تحمیل کرد.

عراق نیز بارها و بارها با تکرار این روش نشان داد که قراردادهای صلح و آتش بس ارزشی برای اوندارد اما از فرصت ان برای تجدید قوا بهترین استفاده را می برد  حمله دوباره پس از پذیرش قطعنامه 598 در پایان جنگ مصداق بارز ان است.

نیروهای شناسایی ایران پس از عملیات آزادسازی خرمشهر تحرکات  ارتش عراق را در نظر داشته و تجدید قوای ارتش عراق را در یافته بودند .

از سویی فرماندهان نظامی ایران آزادسازی مناطق تحت اشغال مانده را مشروط به تصرف بخشی از سرزمین عراق می دانستد چرا که تحرک نظامی در مناطق مذکور بسیار دشوار بود  و منطقی ترین راه حل ، داد و ستد متقابل  خاک دو کشور بود .

از سویی دیگر منطقه خرمشهر و شلمچه که به تازگی آزاد شده بودند  هیچ عارضه طبیعی قابل اتکایی برای دفاع نظامی نداشت

نوع مرز کشی  غیر طبیعی که توسط انگلیسی ها در 80 در صد مرزهای جهان اجرا شده موجبات  نبود عارضه طبیعی قابل اتکابود .

ایران تصمیم داشت تا با پیشروی در خاک عراق در دشت شلمچه به منطقه ای قابل اتکا چون رودخانه یا کوه برسد تا توان دفاع منطقی و پایدار بیابد .

در نهایت با مر ور دلایل بالا ادامه دفاع پس از آزادی خرمشهر نه تنها بی دلیل نبود بلکه منطقی ترین حرکت نظامی بود که می بایست صورت می گرفت.