خانه / بخش 5) جنگ تحمیلی / 5)9) خرمشهر و حماسه جاودان مقاومت در اين شهر / آزادي خرمشهر حماسي ترين مقاومت و دليرانه ترين نبرد

آزادي خرمشهر حماسي ترين مقاومت و دليرانه ترين نبرد

رزمندگان اسلام در لحظات اولیه فتح خرمشهر و به اسارت گرفتن نیروهای بعثی

اکنون که بيش از ربع قرن از عمليات آزادسازي خرمشهر مي گذرد،بيان خاطره هاي آن روز و بررسي عوامل پيروزي تداعي کننده حماسي ترين مقاومت ها و دليرانه ترين نبردهاي مردان اين سرزمين است. بازگويي حکايت مقاومت مدافعان “خرمشهر” در برابر اشغالگران رژيم بعثي عراق وسلحشوري رزمندگان جان بر کف اسلام براي بيرون راندن ارتشي که از حمايت همه جانبه قدرت هاي بزرگ و کشورهاي منطقه برخوردار بود، هر ايراني آزاد انديشي را سرافراز و چهره وي را متبسم مي سازد. “خرمشهر” در تاريخ 4 آبان ماه 1359 پس از 34 روز مقاومت و ايستادگي، سرانجام با چهره اي خونين و پيکري زخم ديده به تصرف ناپاکان درآمد و دست هاي پليد اشغالگران بعثي برآن پنجه افکند و آن را ” خونين شهر” ساخت. مردم اين شهر که عمده ترين مدافعان آن محسوب مي شدند در حالي که زندگي روزمره خود را سپري مي کردند و هرگز انتظار حمله نا جوانمردانه ارتش کشور همسايه را نداشتند، ناگهان آماج حمله هاي سبعانه نيروهاي عراقي شدند و ناگزير دست خالي تنها با سلاح هاي سبک و کوکتل مولوتوف 34 روز در برابر نيروها وتجهيزات زرهي دشمن بعثي ايستادگي کردند و حماسه شگرفي از مقاومت وايثار را در تاريخ رقم زدند. در لحظاتي که شهر در ميان بهت و ناباوري همگان درآستانه سقوط قرارداشت و مي رفت تا ارتش تا بن دندان مسلح صدام اشغال آن را کامل کند، اندک رزمندگان باقي مانده هنگام خروج با چشماني اشکبار و قلبي محزون و مشتهايي گره کرده پيمان بستند که ” اي شهر خونين شده، باز خواهيم گشت و تو را آزاد خواهيم کرد و دوباره خرمشهر را خواهيم ساخت”… و سوم خرداد سال 1361، تجلي اراده آهنين رزمندگان ميهن مان در عمليات ” بيت المقدس” و وفاداري به اين پيمان بود. “مسجد جامع” خرمشهر دراين روز با ديوارها و پنجره هاي مجروحش پس از 575 روز اشغال، شاهد نماز شکر رزمندگان دليري بود که با عشق و ايمان به سوي آن آمده بودند و اهتزاز پرچم سپاهيان اسلام بر فراز گنبد زخمي اين مسجد، شکوهي ديگر به آن بخشيد و التيامي برزخم هاي ايجاد شده بر اثر تيربارها وخمپاره ها بود. آزادي خرمشهر که در ساعت 11 صبح روز سوم خرداد سال 1361مصادف با 30 رجب 1402و درست سه روز پيش از ميلاد سرور آزادگان جهان امام حسين (ع) به وقوع پيوست، حاصل رشادت ها و رزم بي امان سلحشوران ارتش و سپاه درطول 4 مرحله عمليات ” بيت المقدس” بود که از24 روز قبل، يعني نيمه شب 10 ارديبهشت ماه آغاز شده بود. رزمندگان اسلام در حالي که در شرايط بسيار دشوار آب و هوايي ناشي از گرماي زياد خرداد ماه در جنوب مي جنگيدند در اوج اقتدار خرمشهر را آزاد کردند. عمليات بيت المقدس از نظر توان ارتش عراق، وسعت منطقه درگيري و نيز تعدد موانع ايجاد شده از سوي دشمن بسيار بزرگ و شگفت انگيز بود. امام خميني (ره) در اين باره در هشتم خرداد 1361 فرمودند: “فتح خرمشهر يک مسئله عادي نبود اينکه 15 الي 20 هزار نفر به صف براي اسارت بيايند و تسليم شوند مسئله عادي نيست. بلکه مافوق طبيعت است.” در اين نبرد علاوه بر پايان بخشيدن به 19 ماه اشغال بخشي از حساس ترين مناطق خوزستان و آزادسازي خرمشهر، ضربه اي سنگين به توان رزمي و روحيه نيروهاي عراقي وارد آمد. 19 هزار اسير عراقي و 16 هزار کشته و مجروح بخش کوچکي از هزينه اي است که ارتش عراق براي جاه طلبي بزرگ اشغال خرمشهر در جريان عمليات بيت المقدس متحمل شد. با اين حال دستاورد بزرگ بازپس گيري خرمشهر نه 35000 کشته و اسير عراقي و نه حتي آزادي خونين شهر، بلکه دستاوردي بس بزرگتر و عظيم تر بود. دستاورد بزرگ تر عمليات بيت المقدس بازگشت روحيه و اعتماد به نفس نيروهاي مسلح ايران و تحميل اضطراب و ترس بر ارتشي بود که ماه ها در پس لرزه هاي فرار از خرمشهر شب را به صبح رساند. ايران در جريان اين عمليات 6000 شهيد (4460 شهيد سپاه و 1086 شهيد ارتش) و 24 هزار مجروح داد، با اين حال اثبات کرد که از قدرتي بزرگ تر از معادلات نظامي و پشتوانه اي به مراتب عظيم تر از مولفه هاي قدرت استراتژيک در حوزه دفاعي برخوردار است. به راستي مدافعان خرمشهر با تکيه بر چه نيرويي توانستند 34 روز در برابر ارتش بعثي عراق که تا بن دندان مسلح بود و از قبل خود را براي حمله و اشغالگري آماده کرده بود، مقاومت کنند و رزمندگان دفاع مقدس چگونه شد که همين ارتش که با انواع موانع وامکانات موقعيت خويش در مناطق اشغال شده رااستحکام بخشيده بود ظرف کمتر از 25 روز شکست داده و دست شان را از مناطق اشغالي کوتاه کنند. آنچه خمير مايه آن مقاومت و اين پيروزي است، چيزي جز ايمان و روحيه شهادت طلبي رزمندگان نمي باشد. اما با اين وصف صرف نظر از عزل بني صدر در سال 1360 که مي خواست با استراتژي منسوخ شده ” استفاده از زمان در برابر واگذاري زمين ” جنگ را اداره کند و همين تفکر وي و يارانش بود که باعث شد مدافعان خرمشهر و ديگر مناطق اشغال شده کشورمان در نخستين سال تنها بمانند.

مسجد جامع خرمشهر مرکز مقاومت و ایستادگی در برابر متجاوزین

مسجد جامع، قلب خرمشهر بود