حمله ی نظامی امریکا به طبس

توطئه ای در میان اتش

ایران صدا: حمله ی نظامی امریکا به طبس
آمریکا در این تاریخ برای آزاد کردن جاسوسان آمریکایی در اختیار دانشجویان پیرو خط امام برای نخستین بار و به صورت مستقیم خاک جمهوری اسلامی ایران را مورد تجاوز و تعرض قرار داد.پس از سه هفته در 22 فروردین ماه 59(11آوریل) تصمیم نهایی برای رهایی گروگان‌ها با توسل به زور، یعنی به کمک یک گروه به‌اصطلاح نجات، گرفته شد./گروه اجتماعی و اقتصادی

بعد از اشغال سفارت، آمریکاییان از طریق برنامه و روش‌های مختلفی کوشیدند تا گروگان‌های خود را آزاد کنند؛ من‌جمله این‌که نسبت به بلوکه کردن دارایی‌های ایران در بانک‌های آمریکا و همچنین تحریم‌های اقتصادی ایران اقدام کردند و در 20فروردین 1359رابطه خود را با ایران قطع کرد. از طرف دیگر اشغال سفارتخانه آمریکا درست در زمانی صورت پذیرفته بود که انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا نزدیک بود. کارتر مایل بود برای بار دوم رئیس جمهور شود. به همین خاطر باید تصمیمی گرفته می‌شد که هرچه زودتر به رهایی گروگان‌ها بینجامد. پس از سه هفته در 22فروردین ماه 59(11آوریل) تصمیم نهایی برای رهایی گروگان‌ها با توسل به زور، یعنی به کمک یک گروه به‌اصطلاح نجات، گرفته شد.
برژینسکی مشاور امنیت ملی کارتر، در کتاب توطئه در ایران در این باره می‌نویسد: «تصمیم برای رهایی گروگان‌ها با توسل به زور، در فاصله سه هفته‌ای بین 21مارس تا 11آوریل 16980تخاذ شد.
کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا نیز در کتاب «444روز ماجرای گروگان‌های آمریکایی در ایران» تصریح می‌کند: «بر طبق این برنامه، فرودگاهی نظامی و طبیعی و دور افتاده واقع در نزدیکی شهر طبس حدود دویست مایلی جنوب شرقی تهران برای فرود گروه مهاجم در نظر گرفته شد.
شش فروند هواپیمای سی-130حامل 90نفر از جمله پنج نفر ایرانی و یک تیم مهاجم از آلمان غربی، سوخت، وسایل و تجهیزات بودند. هلی‌کوپترها باید نیروهای مهاجم را به مخفی‌گاهی در میان کوه‌های اطراف تهران انتقال می‌داد تا شب بعد کامیون‌هایی که به وسیله عمال ایرانی آنها در تهران تدارک دیده شده بود آنها را به شهر بیاورد.
مأموریت آنها رهایی کلیه گروگان‌های مستقر در لانه جاسوسی و سه نفر گروگان دیگر مستقر در وزارت امور خارجه و انتقال آن‌ها به پادگان منظریه در جنوب تهران نو سپس خروج انها از ایران بود. در این راستا چند روز پیش از وقوع حمله آمریکا، با توطئه عوامل داخلی توپ‌های ضدهوایی از پایگاه‌ها و فرودگاه‌های مهم جمع‌آوری شد و به کارکنان آنها نیز مرخصی فوق‌العاده داده شد تا هواپیماهای آمریکا بدون هیچ مانع جدی به عملیات خود که همان بمباران مراکز حساس نظام بود، بپردازند.
به این ترتیب چهارشنبه سوم اردیبهشت ماه عملیات آغاز شد.
اما هنگامی که هواپیماها در محل فرود در کویر منتظر هشت فروند هلی کوپتر بودند، تنها شش هلی‌کوپتر را با یک تا یک ساعت و نیم تأخیر رؤیت کردند. دو فروند دیگر به علت نقص فنی و طوفان شن، از ادامه مسیر بازمانده، به ناو نیمیتس بازگشته بودند.
برژینسکی در این باره می‌گوید: براون خبر داد که از دو هلی‌کوپتر یکی در بین راه از کار افتاده و رها شده و دومی به علت اشکال فنی در نتیجه طوفان شن، به ناو هواپیمابر «نیمیتس» بازگشته است.
با وجود این، شش هلی‌کوپتر باقی‌مانده برای انجام عملیات کافی بود. کلیه هواپیماهای سی-130هم در تاریکی شب در محل موعود نشسته بودند.»
از شش فروند هم، یک هلیکوپتر به هنگام سوخت‌گیری در صحرای طبس با یک فروند هواپیمای سی130برخورد کرد و به همراه هواپیما منفجر شد.
در مورد این حادثه، بکویث به فرمانده عملیات دلتافورث در صحرای طبس می‌نویسد: “وقتی برای گریه نداشتیم، در میان تندباد، یکی از هلیکوپترها را دیدم که از زمین بلند شد و به سمت چپ کج شد و به آرامی به عقب خزید، سپس صدای مهیبی بلند شد.موشکهای VDE منفجر می‌شدند. گردونه‌های آتش در آسمان می‌چرخیدند، در میان آتش، هشت نفر از گروه مهاجم کشته شده، سه نفر دیگر سوخته بودند.”
از آنجا که ادامه عملیات دیگر ممکن نبود، بنا به درخواست بکویث، کارتر مأموریت را لغو کرد و کلیه نیروهای مهاجم با هواپیماهای باقی مانده مجبور به ترک خاک ایران شدند.
هیأت حاکمه آمریکا در صدد بود: «هر نوع واکنش شدید ایرانیان را تعدیل کرده و از این که مأموریت گروه نجات به شکل اغراق‌آمیزی به صورت یک حمله تمام عیار نظامی تلقی شود، جلوگیری به عمل آورد. زیرا در غیر این صورت احتمال داشت به گروگانها آسیب برسد.
روزنامه ساندی اکسپرس در این باره نوشت: «نمی‌توان تصور کرد که پیشرفته‌ترین تکنولوژی دنیا با دستگاه‌های خودساخته‌اش چنین افتضاحی به بار آورد.»
«تضعیف موقعیت بین‌المللی آمریکا» عنوانی است که «باری لوموند»روزنامه پرتیراژ فرانسه نیز به دنبال شکست آمریکا در طبس اقتدار حکومت آمریکا را به مسخره گرفت و نوشت. «در مورد کارآیی یک دستگاه نظامی که امنیت نیمی از جهان بدان محول شده، ولی قادر نیست حتی دو هلیکوپتر را در صحرا و تازه آن هم بدون دخالت دشمن در هوا نگه دارد، چگونه فکر کنیم.»

درباره ی مدیریت

خاطراتی از حاج احمد آقا درباره تسخیر لانه جاسوسی

خاطراتی از حاج احمد آقا درباره تسخیر لانه جاسوسی   دانشجویان مسلمان پیرو خط امام …