انتشار خاطرات كارتر درباره افتضاح لانه جاسوسی و عملیات تجاوزکارانه نیروهای نظامی آمریکا در صحرای طبس

شکست مفتضحانه

كتاب خاطرات کارتر رئیس جمهور سابق آمریكا درباره افتضاح لانه جاسوسی واشنگتن در تهران منتشر شد.

جیمی کارتر در کتاب جدیدش که در واقع چکیده ای از خاطرات روزانه اش در کاخ سفید است می نویسد: تلاشهایش برای آزادی دیپلمات های آمریکایی که توسط ایران گروگان گرفته شده بودند با وقوع مجموعه رویدادهای عجیب و غریبی خنثی شد و شکست اقداماتش در این زمینه اصلی ترین علت شکست وی در انتخابات سال 1980میلادی بود.

در بهار 1980 کارتر دستور عملیات هلیکوپتری برای آزادی گروگان های آمریكایی در ایران صادر کرد که با شکستی فاجعه بار روبرو شد و آثار منفی آن بر ریاست جمهوری وی پایدار ماند.

کارتر در خاطرات خود نوشته است : این عملیات با اتفاقاتی عجیب و غریب و غیرقابل پیش بینی شکست خورد .

به نوشته وی عملیات نجات باید با موفقیت پایان می یافت زیرا افراد اعزامی همگی از افراد آموزش دیده بودند، طراحی عملیات با دقت و وسواس فراوان صورت گرفته بود و سامانه های هشدار در ایران دستکم دو ساعت پس از آنکه نظامیان امریکایی ایران را ترک کردند به صدا درآمد.

از هشت هلیکوپتر اعزامی ، دو هلیکوپتر در مسیر عزیمت به بیابانهای دور افتاده ایران دچار مشکل فنی شدند و مجبور شدند بازگردند. هلیکوپتر سوم نیز پس از فرود دچار نقص فنی شد.

کارتر این ماموریت را لغو کرد با این حال در جریان خروج از محل، یکی از هلیکوپترها با یک هواپیمای سی یکصد وسی برخورد کرد که در پی آن هشت نفر کشته شدند.

این گروگانها بیش از یک سال بعد ، در بیستم ژانویه 1980تنها دقایقی پس از آنکه رونالد ریگان رییس جمهور بعدی امریکا سوگند یاد کرد آزاد شدند.

وی همچنین در این کتاب به کمک به برقراری سازش میان اسراییل و مصر در کمپ دیوید و دیگر دستاوردهای داخلی و سیاست خارجیش افتخار کرده است.

کارتر در این کتاب از چند تن از روسای جمهور امریکا از جمله هم حزبیهای خود بیل کلینتون و باراک اوباما به علت فشار نیاوردن به اسراییل برای توقف شهرک سازی در کرانه باختری رود اردن انتقاد می کند.

در این کتاب مشکلات کارتر درهمکاری با توماس اونیل رییس وقت مجلس نمایندگان امریکا و دشواری های وی در پیشبرد برنامه کاریش در کنگره و نیز روابطش با رقیب سیاسیش ادوارد کندی تشریح شده است.

وی همچنین از بایدن به عنوان موثرترین حامیش در تبلیغات انتخاباتی سال 1976میلادی نام برده است .

کارتر که هم اکنون هشتاد و پنج سال دارد نوشته است : تقریبا هر روز ، دیدگاهها و مشاهدات خود را دیکته می کرده است و نوارهای آنرا به منشی خود تحویل می داد و وی نیز پس از تایپ آنها را در محلی ویژه نگهداری می کرد.

سی سال بعد وی این یادداشت های روزانه را خلاصه بندی و با تفسیرهای تازه اش بازنویسی و منتشر کرده است.

وی چهارم نوامبر 1980 روز انتخابات را روز تلخی توصیف کرده است چرا که به این نتیجه رسید که در انتخابات شکست خواهد خورد.

خاطرات «هاميلتون جردن»،رييس وقت كاخ سفيد از بحران گروگانگيري(4)

شاه گفت:نمي‌دانم كه چرا وضع كشورم اين طور به هم ريخت خبرگزاري فارس: شاه با …