سیزده آبان، خروج از پوسته و مبارزه با امپریالیسم

۱۳ آبان ماه سالروز تسخیر لانه جاسوسی امریکا در تهران است. اکنون قریب به سه دهه از آن ماجرا می گذرد. نقش آفرینان آن حادثه نیز در گذر زمان راه های متفاوت و متنوعی را پیش گرفته اند. حادثه یی که روزگاری، طرفداری از آن نماد مبارزه با امپریالیسم بود اکنون صرفاً موضوعی تاریخی است که عمدتاً در چالش های هویتی جریان های مختلف کارکرد یافته است. اکنون جریان های درگیر خود نیز می دانند که این چالش تا آنجا که به نفس آن حادثه و چند و چون آن مربوط می شود، موضوعی تاریخی است و نمی تواند جای چالش های اصولی که مضمون موضوعات جاری را مشخص خواهد ساخت، بگیرد. تسخیر لانه جاسوسی در شرایطی صورت پذیرفت که کشور دچار هرج و مرج بود و شیرازه کارها از هم گسیخته بود و دولت و دستگاه اجرایی کشور توان کنترل امور را نداشت.
حرکت تصرف لانه جاسوسی اوضاع را کاملاً دگرگون ساخت. تمامی گروه های مدعی مبارزه ضدامپریالیستی را خلع سلاح کرد و همه نیروها و احزاب ناگزیر از تایید این حرکت شدند و وحدت و انسجامی فراگیر در میان اقشار مردم پدید آمد. مبارزه ضداستعماری وجه لاینفک مبارزه ضداستبدادی ملت ایران در مقطع پایانی دهه ۵۰ بود.موج مطالبات مردمی در میان لایه های آگاه تر، آن گاه فزونی گرفت که امریکا با پذیرش شاه ستیزه خود با نظام تازه تاسیس را آشکارتر کرد.
امام خمینی در پیام مورخ دهم آبان ماه خطاب به دانش آموزان، دانشگاهیان و طلاب خواستند که بر حملات خود علیه امریکا بیفزایند تا این رژیم را ناگزیر از استرداد شاه مخلوع به ایران کنند.امام در همان پیام یادشده فرمودند؛ «بر دانش آموزان، دانشگاهیان و محصلین علوم دینی است که با قدرت تمام حملات خود را علیه امریکا و اسرائیل گسترش داده و امریکا را وادار به استرداد این شاه مخلوع جنایتکار نمایند و این توطئه بزرگ را بار دیگر شدیداً محکوم کنند. بر دانش آموزان، دانشگاهیان و محصلین علوم دینی است که با تمام نیرو وحدت خویش را حفظ و از انقلاب اسلامی خود طرفداری نمایند و بر ملت است که از این دو جناح عزیز با تمام قدرت پشتیبانی کنند.» (صحیفه نور، ج ۱۰، ص ۹۷)
در این بین طرحی مبنی بر تسخیر سفارت امریکا نیز در جلسات درونی نمایندگان انجمن های اسلامی برخی از دانشگاه های تهران موضوع بحث بود. طراحان و حامیان این طرح آن چنان که خود بعدها گفته اند وضعیت آن روز میهن مان را وضعیتی همچون ایام بلافاصله پیش از کودتای ۲۸ مرداد می دیدند و معتقد بودند که کانون توطئه در این میان، سفارت امریکا است.
ایده تسخیر سفارت امریکا با پیام امام به مناسبت روز دانش آموز همراه شد و دانشجویان که البته تصمیم خود را به اطلاع امام نرسانده بودند با مطالعه پیام امام که البته بدون ارائه راهکاری مشخص، صرفاً جوانان را به گسترش حملات خود نسبت به امریکا و مطالبه استرداد شاه دعوت کرده بود، در عزم خود راسخ شدند و سرانجام روز ۱۳ آبان ۵۸، سفارت امریکا در تهران از سوی جمعی از دانشجویان اشغال شد. این حرکت با موج حمایت های مردمی مواجه شد که پیش از این در فضای گفتاری آن روز، امریکا را موید استبداد و خفقان پهلوی می دیدند و آن را توطئه علیه انقلابشان می شمردند. این موج از آن رو قوت بیشتری یافت که با رهنمودهای کلی امام و به خصوص پیام روز دانش آموز نیز همراه شد و گمان برده می شد که حرکت دانشجویان تحقق عینی خواست امام در پیام مزبور است. در این چنین وضعیتی امام با تایید این حرکت و جهت دهی آن، آن را به نحوی صورت بندی کرد که نقطه عزیمت و نمادی برای تغلیظ جهت گیری ضداستعمار انقلاب و نهایتاً تثبیت نظام برآمده از آن شود. با موج حمایت های مردمی و تایید امام حرکت دانشجویان از حد چندصد دانشجو خارج شد و حرکتی که قرار بود چند روزی ادامه یابد با تبدیل شدن به یک حرکت ملی، ۴۴۴ روز تداوم یافت.

امیرعباس میرزاخانی

درباره ی مدیریت

کارتر هنگام امضای بلوکه کردن اموال ایران

سه دهه تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران