خانه / بخش 2) لانه جاسوسی آمریکا در ایران / 2)9) خبر / وزیر خارجه دولت موقت : ما آمریکا را در درجة اول مقصر میدانیم‏

وزیر خارجه دولت موقت : ما آمریکا را در درجة اول مقصر میدانیم‏

ما آمریکا را در درجة اول مقصر میدانیم

دکتر یزدی پس از بازگشت از الجزایر و مواجه شدن با اعتراضات گسترده نسبت به سیاست خارجی دولت موقت و در پیش گرفتن سیاست سازشکاری با آمریکا و دنبال کردن سیاست مذاکره و مصالحه با آمریکا برای توجیه اقدامات خود و دولت مردان موقّت خود را از برابر امواج اعتراضات کنار کشیده و ابراز همراهی با آن نموده است. او در جواب به سؤالهای خبرنگاران پاسخهایی اعجاب انگیز داده و بیان داشته است:

در بارة اشغال سفارت، ما در درجة اوّل آمریکا را مقصر میدانیم. کاردار آمریکا و مسئول میز ایران هم ابراز نگرانی و ناراحتی از این مسئله کردند، به طوری که حتّی در ابتدای امر خود آنها بیان کردند که ما با یک خبر نامطلوبی به دیدن شما آمده­ایم و خبر نامطلوبشان هم این بود که شاه سخت مریض است و باید به آمریکا برود و رفتن وی به آمریکا در روابط تأثیر نامطلوبی خواهد گذاشت و فقط آمده­ایم به شما اطّلاع دهیم. البتّه ما در این جلسه[1] قاطعانه نظر مخالف خود را به اطّلاع آنها رساندیم و حتّی مطرح شد که غیر از آمریکا در سایر ممالک و اروپا مراکز طبّی مجهزی هستند و اگر صرفاً مسئلة بیماری مطرح باشد ما هیچ ضرورتی نمی­بینیم که وی به آمریکا سفر کند. در این ملاقات زمان سفر شاه خائن مطرح نشد.24 ساعت پس از ملاقات مجدّداً کاردار و مسئول میز ایران درخواست ملاقات فوری کردند، به وزارت امور خارجه آمدند و اطّلاع دادند که شاه به دلیل وخامّت حالش امشب[2] ساعت 5/11 به وقت نیویورک وارد این شهر خواهد شد یعنی سی­ام مهرماه، البته ما در همان تاریخ مراتب را به سفارتخانه­های خودمان در واشنگتن و مکزیک مخابره کردیم و آنها را در جریان این خبر قرار دادیم. در ملاقات دوّمی که ما با کاردار داشتیم گفتیم حالا شما شاه را به آمریکا راه می­دهید و ادّعا می­کنید که بیمار است. ما پیشنهاد می­کنیم که شما حداقل اجازه دهید که دو نفر از اطباء متخصّص ایرانی مورد اعتماد دولت ایران، شاه خائن معاینه و پروندة طبی وی را مورد مطالعه قرار دهند. در ابتدا با این مطلب موافقت کردند. ما با سفارت خود در واشنگتن تماس گرفتیم تا دو تن از اطبای متخصّص که حقّ طبابت در امریکا دارند را به وزارت خارجة آمریکا معرفی کنند. این دو نفر انتخاب و معرفی شدند تا از طرف دولت ایران شاه خائن را معاینه کنند. بخشی از پروندة وی را در اختیار اطباء مذکور گذاشتند، ولی اجازة معاینة وی را ندادند و حتّی اجازة ملاقات با اطباء شاه را نیز ندادند. چون این اسناد کافی نبود، ما مصرّاً خواستار ملاقات با اطباء شاه شدیم تا خود شاه را معاینه کنند. علیرغم فشار وزارت امور خارجه این کار انجام نشد و در تاریخ هفتم آبان به سفارت خانة خود اطّلاع دادیم که مراتب اعتراض خود را به اطّلاع آمریکا برسانند. در فردای آن روز یادداشت مفصّلی به دولت آمریکا دادیم که به موجب این یادداشت به نپذیرفتن اطبای ایرانی اعتراض شد و این که اطبای ایرانی گفته­اند که بیماری شاه قابل معالجه در کشورهای دیگر بوده است. بنابراین دولت ایران عذر و بهانه­های آمریکا را نمی­پذیرد و شدیداً نسبت به این امر اعتراض می­کند و نگرانی خود را از بودن شاه در آمریکا ابراز می­کند، خصوصاً مصادف شدن آن با اظهارات دو مقام بلند پایة آمریکائی (هنری جکسون و گوپ واتر) در بارة ایران. در همان روز اطّلاعیه­ دیگری به وزارت خارجه آمریکا داده شد که رسماً خواستار استرداد شاه مخلوع و همسرش شده بودیم.

دکتر یزدی در جواب سؤال خبرنگار جمهوری اسلامی که آیا دولت از حرکت انقلابی دانشجویان مسلمان پیرو امام پشتیبانی می­کند گفت: من تصوّر می­کنم عمل دانشجویان در پشتیبانی از عمل دولت بوده است، زیرا این دولت بود که این یادداشت را هفتة گذشته به دولت آمریکا داده و استرداد شاه را خواسته و بنابراین عملی که اینها انجام دادند، در واقع تأیید درخواست شاه مخلوع و فرح از آمریکاست که ما به طور رسمی انجام دادیم. باید عرض کنم هم اکنون ما یادداشتی در دست تهیّه داریم، چون روز گذشته کاردار سفارت آمریکا رسماً به اشغال سفارت و گروگان کشی افراد و کارمندان خود اعتراض کرد. در پاسخ این اعتراض وزارت خارجة جمهوری اسلامی یادداشتی تهیه کرده که ضمن توضیح تمام مراتبی که به اطّلاع عموم رسید، مجدّداً به آنها اطّلاع داده شده که مسئولیّت این حوادث به عهدة خود آمریکاست و تنها راهش این است که آمریکا مواضع خود را تغییر بدهد و به درخواستی که دولت ایران کرده و امروز با پشتیبانی قاطع تمام ملّت ایران روبروست، پاسخ مثبت بدهد.

[1] – این جلسه روز 29 مهر ساعت یازده صبح بوده است.

[2] – روز 30 مهر

درباره ی مدیریت

چرا قرارداد 1975 مرزی الجزایر میان عراق و ایران ، متزلزل شد؟

چرا قرارداد 1975   مرزی  الجزایر میان عراق و ایران ، متزلزل شد؟ گر چه …