آرگو و ما

سینما و تلویزیون > نقد- سعید مروتی:

«آرگو» به دلایلی که به شکل واضحی سیاسی است برنده اسکار بهترین فیلم شد.

argo

شیوه اهدای جایزه هم نشان داد که آکادمی ابایی از این موضوع که می‌خواهد اسکاری سیاسی بدهد، ندارد. آرگو قبل از اسکار هم اغلب جوایز مهم سال را گرفته بود و میزان توجه به یک درام حادثه‌ای که با ارفاق می‌توان دوسوم ابتدایی‌اش را متوسط دانست، چه از سوی منتقدان و چه از طرف اعضای آکادمی بار و مفهومی کاملا سیاسی داشت. میزان علاقه ارادت آمریکایی‌ها و همپوشانی هالیوود با کاخ سفید در این مورد خاص هم قابل درک به نظر می‌رسد.

تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان ایرانی در سال58 یکی از حقارت‌بارترین اتفاق‌ها برای آمریکایی‌ها بوده و این تحقیر تاریخی در روایتی هالیوودی، تبدیل به ماجرایی شده که در آن هم سازمان سیا و هم هالیوود نقش قهرمان پردازانه‌ای را ایفا می‌کنند. اینکه آرگو فیلمی سطحی و تاریخ مصرف‌دار است آنقدر بدیهی است که نیاز به اثبات و استدلال ندارد و هر کسی که قدری آشنایی با سینما داشته باشد می‌تواند این نکته را درک کند که «جانوری رها شده»، «زندگی پای»، «لینکلن»، «30دقیقه به بامداد» و چندین و چند فیلم دیگر، با هر متر و معیاری بارها برتر از ساخته بن افلک هستند. آمریکایی‌ها در یک بازی رو و آشکار سیاسی خواسته‌اند برای التیام‌بخشیدن به زخم‌های یک تحقیر تاریخی، به فیلمی اسکار بدهند که آشکارا به تحریف واقعیت پرداخته و به لحاظ سینمایی هم فیلم باارزشی نیست؛ اقدامی که به هر حال به اعتبار و جایگاه اسکار خدشه وارد می‌کند ولی این نه اولین بار است که سینما قربانی سیاست می‌شود و نه احتمالا آخرین بار.

reality of argo and Oscar prize حقیقت آرگو و جایزه اسکار
reality of argo and Oscar prize
حقیقت آرگو و جایزه اسکار

طبیعی است که ما ایرانی‌ها از اهدای اسکار به فیلمی که نگاه درستی به یکی از فرازهای مهم تاریخ معاصرمان نداشته دلخور و ناراحت باشیم اما جدای از واکنش‌های سلبی و احساسی اگر قائل به پاسخ دادن به دروغ‌های آرگو باشیم راهش تولید آثاری است که زبان جهانی داشته باشند و بتوانند تاثیرگذار عمل کنند وگرنه تولید فیلم‌هایی که تنها مصرف داخلی دارند دردی را دوا نمی‌کند….