طبس – تهاجم نظامی آمریکا و حادثه صحرای طبس و شکست متجاوزین از شنهای معجزه گر

تهاجم نظامی آمریکا و حادثه صحراي طبس و شکست متجاوزین از شنهاي معجزه گر

يزد – چهارم ارديبهشت سال 1359 نيروهاي آمريکايي در عملياتي موسوم به «دلتا » با هدف آزاد کردن گروگانهاي اين کشور که در لانه جاسوسي در تهران تحت مراقبت بودند در صحراي طبس پياده شدند.

سالروز شكست ذلت بار آمريكا در صحراي طبس

قرار بود اين نيروها که در ميان آنان افسران حکومت پهلوي و افراد وابسته به ساواک نيز حضور داشتند از طبس با چرخبال به سوي تهران حرکت کرده و در ورزشگاه امجديه (شهيد شيرودي‌) فرود آيند و سپس با لباس مبدل به سفارت آمريکا در تهران حمله کرده و جاسوسان خود را آزاد کنند.

طبق اين نقشه‌ ، آنان پس از پايان عملياتشان از همين راه به طبس بازگشته و از آنجا با هواپيما از ايران خارج مي‌شدند.

اين نيروها براي انجام عمليات در « فورت برگ ‌» امريکا آموزش نظامي ديده و در فرودگاه کاروليناي شمالي انجام آن را تمرين کرده بودند و اين در حاليست که پيش از آغاز عمليات نيز به پايگاه‌هايي در مصر و عمان منتقل شده بودند.

فرودگاه‌هاي نظامي مصر ، عمان و عرشه ناو هواپيمابر امريکا در درياي عمان ، از مراکز عمده برخاستن هواپيماها و چرخبال‌هاي مهاجم امريکا براي فرود در منطقه طبس بود.

ناو هواپيمابر نيميتس‌ نيز چهار ماه پيش از اين حمله، در چارچوب نيروهاي موسوم به “واکنش سريع” وارد خليج فارس شده بود.

حمله نظامي امريکا به طبس ‌، دوهفته پس از آن صورت گرفت که دولت اين کشور در اقدامي يکجانبه روابط کشورش را با جمهوري اسلامي ايران قطع کرد.

نيروهاي امريکايي شامل 132 نظامي‌، هشت چرخبال و سه هواپيماي باربري هرکولس 130 Cپس از استقرار در طبس و قبل از حرکت به تهران دچار حوادث مختلفي شدند و از ادامه مأموريت بازماندند.

دستگاه هيدروليک يکي از چرخبال‌ها از کار افتاد، چرخبال ديگر بر اثر طوفان شن و عدم ديد کافي به هنگام جابجايي با يکي از هواپيماهاي هرکولس برخورد کرده و هر دو وسيله نقليه آتش گرفت و در نتيجه آن ، هشت تن از نظاميان در شعله‌هاي آتش سوختند.

منابع سياسي امريکا مدعي‌اند کاخ سفيد براي توقف عمليات‌ از سوي کرملين نيز تحت فشار بوده‌اند‌ ، ادعايي که به نظر مي‌رسد با هدف کتمان شکست عمليات مطرح شده است.

در تمام مراحل عمليات دلتا ، تنها چهار نفر در امريکا از انجام آن با خبر بودند ، ” کارتر ” رييس جمهور، هارولد براون وزير دفاع، هاميلتون جوردن مشاور کاخ سفيد و برژينسکي مشاور امنيت ملي‌

در ايران نيز عوامل ناشناخته‌اي در جريان اين عمليات بوده و با آن همکاري داشته‌اند.

به هرحال، در پي حادثه صحراي طبس و فرار باقيمانده هواپيماها و چرخبال‌هاي امريکايي به سوي ناو «نيميتس‌» ، جيمي کارتر رئيس جمهور وقت امريکا ، شکست اين عمليات مداخله جويانه را اعلام کرد.

پس از اين مداخله، کتابهاي بسياري در خارج از کشور انتشار يافت و اهداف پشت پرده امريکا در اين حمله ماجراجويانه و ناموفق ، همچنين ابعاد رسوايي کاخ سفيد را بر ملا ساخت.

علاوه بر اين، گزارشهاي مستند و مصور منابع خبري امريکا به ويژه روزنامه نيويورک تايمز و مجلات تايم و نيوزويک ، همچنين مصاحبه هايي که از قول فرماندهان نظامي امريکا درباره عمليات طبس در اين منابع منعکس شد، ابعاد مداخله جويانه تروريسم دولتي و نگاه متعرضانه کاخ سفيد عليه جمهوري اسلامي ايران را نشان مي‌داد.

اين حادثه يکي از بزرگترين رسوايي‌هاي نظامي و سياسي کاخ سفيد در برابر انقلاب اسلامي ايران محسوب مي‌شود.

در پي شکست قطعي عمليات امريکا در طبس و بازگشت باقيمانده هواپيماهاي آن کشور يکي از چرخبال‌ها که حاوي مدارکي در مورد جزئيات عمليات بود، به دستور بني‌صدر بمباران شد و در همين بمباران بود که “محمد منتظر قائم ” ، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي يزد به شهادت رسيد.

به هرحال اين اقدام کاخ سفيد که پس از بلوکه کردن دارائي‌هاي ايران در بانک‌هاي امريکا، تحريم اقتصادي ايران و اعلام قطع رابطه سياسي واشنگتن با جمهوري اسلامي ايران صورت گرفت‌، حلقه ديگري از اقدامات کاخ سفيد عليه جمهوري اسلامي ايران در سالهاي پس از پيروزي انقلاب بود که به شکست انجاميد.

پس از اين حادثه، جاسوسان امريکايي در چند دسته به نقاط مختلف کشور برده شدند تا دسترسي به آنان ميسر نباشد. جاسوسان امريکايي بيش از شش ماه پس از عمليات امريکا در طبس در اختيار دانشجويان پيرو خط امام بودند.

و به اين ترتيب، لطف الهي، ترفند سردمداران آمريکايي را نقش بر آب کرد و شن هاي معجزه گر، طومار پيک هاي تجاوز گر کاخ سفيد را در هم پيچيدند.

آيين هاي بزرگداشت اين حادثه فراموش ناشدني، همواره در صحراي طبس برگزار مي شود. ک/4

به بهانه سی چهارمین سالگرد شکست مفتضحانه آمریکا در کویر طبس ، خاطرات مرحوم حجت الاسلام و المسلمین، سید مصطفی رضوی حیدری فرمانده کمیته انقلاب اسلامی و آزاده و جانباز30% انقلاب، امام جمعه فقيد شهرستان فريمان و فرمانده کميته انقلاب اسلامي شهرستان طبس و اولین مسئولی که در سال 1359 در محل حادثه حضور یافت، از حمله نظامي آمريکا در کوير طبس