طبس – ن‍ی‍روی‌ «دل‍ت‍ا» از «پ‍ل‍ی‌م‍ی»‌ ت‍ا «طب‍س » خاطرات فرمانده زمینی عملیات تهاجم به ایران به بهانه آزادی گروگانها در بیابان طبس

ن‍ی‍روی‌ «دل‍ت‍ا»  از «پ‍ل‍ی‌م‍ی»‌ ت‍ا «طب‍س » خاطرات فرمانده زمینی عملیات تهاجم به ایران به بهانه آزادی گروگانها در بیابان طبس

ن‍ی‍روی‌ «دل‍ت‍ا»  از «پ‍ل‍ی‌م‍ی»‌ ت‍ا «طب‍س » خاطرات فرمانده زمینی عملیات تهاجم به ایران به بهانه آزادی گروگانها در بیابان طبس

پنجشنبه، ۳۱ شهریور ۱۳۹۰

آیت معروفی

چارلی بکویث مؤسس و فرماندهٔ نیرویِ دلتایِ آمریکاست. کسانی که اهلِ بازی‌های کامپیوتری‌اند حتماً با مجموعه بازی‌های Delta Force آشنا هستند؛ بازی‌هایی که مخاطب در نقشِ یکی از اعضایِ نیرویِ دلتا به عملیات در بیرونِ مرزِ آمریکا دست می‌زد. حتی قسمت‌هایی از این بازی نیز در ایران و عراق می‌گذرد و جالب‌تر این‌که سازندگانِ آن برای شبیه‌سازیِ هر چه بیشترِ فضای درگیری، برای نیروهای ایرانی و عراقی از زبان‌های فارسی و عربی بهره گرفته‌اند.

از متن کتاب:

وقتی که عملیات شروع شود تعدادِ زیادی از ایرانی‌ها برای آوردنِ کمک پا به فرار می‌گذارند. دلتا وظیفه دارد که آن‌ها را مثلِ آب‌کش سوراخ سوراخ کند و در این باره حرفی نیست. این طرح بود. به‌علاوه من فکر نمی‌کردم که ایرانی‌ها در سفارت وجب به وجب ایستادگی کنند و در مقابلِ ما مانعی ایجاد نمایند. بله، ممکن بود یک نفر به علتِ پای‌بندی به اعتقاداتش تا پایِ جان ایستادگی کند؛ ما آماده بودیم به او کمک کنیم که به آرزویش برسد.

کتابِ نیروی دلتا از پلی‌می تا طبس، خاطراتِ چارلی بکویث از بدوِ تأسیسِ این نیرو تا عملیاتِ نافرجامِ طبس است (که اتفاقاً در نقلِ خاطراتِ وی در این کتاب موضوعِ اصلی است.) چارلی خود فرماندهیِ این نیرو را در عملیاتِ موسوم به «پنجهٔ عقاب[۱]» به عهده داشته است و روایتِ دستِ اولی را از چگونگیِ طرح، تمرینات و اجرای این عملیات از جانبِ نیروی دلتا به دست می‌دهد؛ روایتی متفاوت و جذاب از نگاهِ دشمن.

کتاب سرشار از نکاتِ ریز در طراحی و تمرینِ آموزش‌های نظامیِ سخت برایِ نیروهایِ ضربتِ سریع است. نکته‌ای که در وهلهٔ اول برای خواننده عجیب می‌نماید، میزانِ سرمایه‌گذاریِ آمریکا برای این عملیات است؛ مخصوصاً وقتی مخاطب در خلالِ خاطرات از بازسازیِ ماکتِ کاملِ سفارتِ آمریکا در ایران و تمریناتِ چند بارهٔ این نیروها قبل از اجرایِ اصلیِ عملیات آگاه می‌شود. ساختارِ ارتشِ آمریکا، نحوهٔ حضور و اجرایِ عملیات در ویتنام و سیستمِ تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیریِ نظامیِ این کشور از جمله نکاتِ ضمنی است که خواننده در حاشیهٔ مطالعهٔ کتاب به آن پی می‌برد.

کتاب، ترجمهٔ رضا فاضل زرندی است و اخیراً انتشاراتِ امیرکبیر آن را در چهل و هفت فصل و ۴۶۰ صفحه، به همراهِ ضمیمهٔ نقشهٔ ورود و خروجِ دلتا از ایران، تجدیدِ چاپ کرده است. نداشتنِ اعلام به رغمِ ذکرِ بیش از حدِ نام‌های خاص در کتاب و حروف‌چینیِ دورهٔ پارینه سنگی(!) از جمله نقص‌های کتاب است که جا داشت این انتشارات قبل از تجدیدِ چاپ آن‌ها را جبران می‌کرد.

[۱] نام رمز مأموریت برای رهاییِ گروگان‌های سفارتِ آمریکا در ایران

به بهانه سی چهارمین سالگرد شکست مفتضحانه آمریکا در کویر طبس ، خاطرات مرحوم حجت الاسلام و المسلمین، سید مصطفی رضوی حیدری فرمانده کمیته انقلاب اسلامی و آزاده و جانباز30% انقلاب، امام جمعه فقيد شهرستان فريمان و فرمانده کميته انقلاب اسلامي شهرستان طبس و اولین مسئولی که در سال 1359 در محل حادثه حضور یافت، از حمله نظامي آمريکا در کوير طبس